ההד הנטרים החדשים
בתקופה האחרונה אנחנו עדות לטרנד מעניין בעולם הגיוס – אנשי מקצוע מתחומים טכנולוגיים שונים שמחליטים לעשות שינוי ולהפוך להד הנטרים בתחום הפעילות שלהם. מה שהתחיל ככמה אנשי מקצוע בודדים הפך למגמה של ממש והחלטנו שהגיע הזמן לעצור ולבדוק את התופעה.
כשעולם העבודה הולך לכיוון של עצמאות וכלכלת פרילנס, מדובר במהלך מובן. נוסיף לכך את העובדה שחסמי כניסה אין ממש כדי להפוך להד הנטר, אין כמעט הוצאות הקמת עסק וההבטחה לתגמול גבוה קיימת גם קיימת. על פניו, אין כאן דילמה בכלל.
מרתון, לא ספרינט
אבל חשוב להבין שבעוד שעולם ההד הנטינג יכול להיות מאוד מספק ומתגמל (כלכלית ומקצועית), מדובר בתחום שלא בהכרח מתאים לכל אחד ודורש שילוב של כישורים כלליים להתנהלות כעצמאי ושל מאפיינים אישיותיים ספציפיים מאוד שדרושים על מנת להצליח כהד הנטר. מה שנראה כמו ספרינט מהיר אל עבר קריירה עצמאית משגשגת הוא למעשה ריצת מרתון שאמנם בסופה יתרונות רבים, אך הדרך אליה אינה נטולת מאמץ.
אז מה נדרש כדי לעשות את ההסבה הזאת? ואיך תדעו אם זה מתאים לכם?
ביקשנו מכמה אנשי מקצוע שעשו את השינוי לשתף אותנו בתהליך קבלת ההחלטה. חלקם מוסבים טריים ולחלקם ותק של שנים בתור הד הנטרים עצמאיים. הם מגיעים מתחומים מגוונים–קריאייטיב, QA, ניהול מוצר ופרויקטים. חלקם גלש אל השינוי מבלי שקדמו לו זעזוע או מיאוס וחלקם הרגיש שמשהו בשגרה שלהם חייב להשתנות. אבל ממרחק חודשים או שנים לתוך השינוי, כולם חולקים את אותה התחושה – לא פשוט אבל בהחלט שווה את זה.
הגיע הזמן למשהו חדש
שאלנו את המרואיינים שלנו מה גרם להם להחליט שהגיעה העת להתרענן מבחינה מקצועית. התשובות שקיבלנו היו מגוונות כמספר האנשים – חלקם מספרים על מיצוי מקצועי אחרי שנים בתפקיד וצורך במשהו חדש. אחרים מספרים על נסיבות שלא בשליטתם שהניעו את המעבר לעצמאות – פיטורים, קיצוצים ושינויים ארגוניים שאילצו אותם לקחת פסק זמן ולחשוב מה הלאה.
אחרים מספרים על כך שתוך כדי עיסוק בתחום מסוים, זיהו צורך במגייסים איכותיים בתחום.
כך למשל מספרת ש', מפיקת קריאייטיב: "את השינוי הזה עשיתי אחרי שעבדתי בחברת סטארטאפ בתפקיד מפיקת קראיטיב שתחת חסותו גייסתי כ- 13 אנשי קראיטיב למחלקה שהוקמה שם. כשסיימתי שם וחיפשתי לחזור לעצמאות, מצאתי שיש צורך אדיר בגיוס אנשי קריאיטיב לחברות טכנולוגיות, ואין לזה מענה 'בחוץ'. משם איכשהו נולדה הסוכנות".
נ', מנהל מוצר מספר שעבד על הקמת סטארטאפ בתחום חיפוש העבודה שדרכו נחשף לתחום והחל לקבל פניות לעזרה בגיוסים. משם, הדרך הייתה קצרה לשינוי.
למה דווקא הד הנטינג?
השאלה המתבקשת הבאה היא למה דווקא לבחור בהד הנטינג על פני, למשל, תפקיד אחר כשכיר באותו ארגון או בארגון אחר. מה יש במקצוע הספציפי שנראה לאנשי המקצוע כמו בחירה טבעית?
נ', מנהל מוצר, מספר שבחר בהד הנטינג לאחר שהתוודע לתחום כיזם של סטארטאפ בתחום הגיוסים. הוא חיפש תפקיד שיאפשר לו לעבוד כעצמאי ובמקביל להמשיך לעבוד על המיזם שלו. השילוב בין יזמות בתחום הגיוס לבין עיסוק עצמאי כהד הנטר נראה לו טבעי.
אחרים מספרים שהבחירה בתפקיד אפשרה להם להביא לידי ביטוי כישורים אישיים שהיו שם תמיד וניסיון רלוונטי שצברו בתפקידים קודמים. ע', אשת QA ותיקה, נזכרת: "חיפשתי אפשרות מצד אחד לנצל את הידע המקצועי שרכשתי ומצד שני להיות עצמאית במשרה גמישה שמאפשרת לי לעסוק בתחומים נוספים. בנוסף תמיד היה לי 'חוש' לגיוס – עזרתי להרבה מחבריי למצוא עבודה וההרגשה היתה תמיד נהדרת כשזה מצליח".
האם רקע מקצועי/טכנולוגי עושה אתכם טובים יותר?
כאן הייתה הסכמה גורפת ששמירה על הרצף שבין עיסוק בתחום מסוים לבין עבודה כהד הנטר באותו התחום מספקת יתרון משמעותי על פני אנשי מקצוע שאינם באים עם רקע מהתחום. כולם הסכימו שרקע מקצועי מאפשר להד הנטר לדבר עם לקוחות ומועמדים בשפה שלהם, להבין את הז'רגון המקצועי, את מתודולוגיות העבודה, את סוגי האנשים בתפקידים השונים ולהכיר מקרוב את התפקידים אליהם הם מגייסים.
ד', מנהלת פרויקטים, מסכמת: "כשצומחים בחברת הייטק מספר שנים ובתפקידים שונים, אתה לומד כיצד החברה עובדת, מה הדרישות, מה ההיררכיה ומה כל מחלקה בחברה עושה. זה כבר לא "באזוורד".
שכיר לעומת עצמאי – איך זה מרגיש?
אולי אחת השאלות הכי מסקרנות עבור מי שחושב על הסבה מקצועית או מעבר לעצמאות. אבל במציאות כמו במציאות, אין תשובה של שחור ולבן. רוב אנשי המקצוע שדיברנו איתם מברכים על השינוי, ככל הנראה כי עבורם מדובר היה בבחירה מדויקת. אבל כולם ללא יוצא מן הכלל אומרים בשורה התחתונה – יש יתרונות ויש חסרונות.
עבודה כשכיר מבטיחה הכנסה קבועה, ידועה ומובטחת. מצד שני, העבודה מצריכה התנהלות מול ממשקים רבים בתוך הארגון והתמודדות עם לא מעט פוליטיקה. בתור הד הנטר עצמאי מתעורר צורך לייצר לעצמך את הפרנסה, לעשות הן את העבודה המקצועית והן השיווקית וכל זאת שהתגמול הוא רק על הצלחות ולא על ״הדרך״, שעות העבודה. בנוסף, העבודה היא "בודדה" הרבה יותר ומצריכה משמעת עצמית, אבל מצד שני קיימת התחושה שאתה אדון לעצמך, יש גמישות ויכולת לבחור על אילו פרויקטים לעבוד.
טיפים להד הנטרים הפוטנציאליים שבקהל
לסיכום, המעבר בין עבודה כשכיר לבין עבודת ההד הנטר העצמאי הוא מעבר מורכב, לא חף מקשיים אבל טומן בחובו הבטחה למימוש עצמי, חופש והצלחה. ביקשנו מהמרואיינים שלנו לתת את הטיפים שלהם לכל מי ששוקל הסבה להד הנטינג. הנה כמה מעצות הזהב שלהם לקוראינו המתלבטים:
- העבודה מתאימה לאנשים עם פרופיל מאוד מסוים – יכולת לעבוד עצמאית ולשלוט על לוח הזמנים שלך, יכולת מכירתית ושיווקית, עבודה בדינמיות רבה, עם הרבה אי ודאות.
- מי שמחפש ביטחון תעסוקתי ויציבות מיידית – לא יתאים. מי שמחפש תפקיד מאתגר לטווח ארוך שבו בהתחלה תיתכן חוסר יציבות אבל אם תצליח השמיים הם הגבול – יתאים.
- יכולת להכיל תסכולים של תהליכים שנופלים (לעיתים לקראת הסוף) ומותירים אותך במשבצת ההתחלה.
- חשוב להיות סבלניים. זו ריצה לטווח ארוך. זה תחום שלוקח זמן להיכנס אליו, להתמקצע בעולמות תוכן שמייחד אותם ולא להתעסק בהכל, וכמובן שצריך לאהוב עבודה מול אנשים.
- בדקו האם גם כשהייתם שכירים התנהלתם בצורה עצמאית לחלוטין – לדעת שאתה מנהל את הדברים ולא מנהלים עבורך והאם זה מתאים לך.
- דברו עם אנשים מהתחום, יש הרבה שת"פים ועזרה הדדית, ואם אפשר לצאת לדרך עם לקוח או מספר לקוחות ראשוניים זה מקל מאוד על ההתחלה.
- וגם חשוב לזכור שאם לא מצליחים, תמיד אפשר לחזור למעגל השכירים.
בהצלחה!
No Comments